О КЛУБУ

Српски доберман клуб је основало 14 одгајивача и љубитеља расе са намером да се организује око заједничких идеја које ће допринети напретку али и одговорити на савремене изазове у кинологији.
На овој страни можете пронаћи све релевантне информације о Клубу. Уколико вас занима да прочитате Статут, то можете учинити кликом овде. Ако имате додатних питања или желите да контактирате Клуб путем мејла кликните овде. Срећно сурфовање!

ОРГАНИЗАЦИЈА КЛУБА

Председник
Слободан Максимовић

Потпредседник
Никица Узелац

Секретар / финансије
Александар Вуканац

Управни одбор
Слободан Максимовић
Никица Узелац
Александар Вуканац
Бобан Јанковић
Дејан Драгишић
Вера Милошевић
Стевица Величковић

Надзорни одбор
Бранко Јаковљевић
Новица Вукелић
Зоран Попов
Слободан Јанковић
Дејан Милошевић
Дејан “Фифти” Јовић

ПОЛИТИКА КЛУБА

Политика нашег клуба је заснована на основним начелима толеранције, међусобног уважавања, слободе избора, заједничког интегритета, али и поштовања правила које смо претходно договорили и усвојили.

Испред свега овог и у складу са наведеним је – ДОБЕРМАН! Купиран и “природан”. Црни и браон. Леп и мање леп. Такмичар и љубимац, али пре свега здрав и са карактеристикама које ову расу чине толико специфицном и вољеном.

У нашем клубу је сваком остављено право на избор, јер добар пас је добар пас, са или без репа. Ми “живимо” добермане и због свих оних квалитета (и мана) које ова раса има, а тичу се пре свега карактера, темперамента и јединственог шарма ове расе.

Приоритет нашег клуба је наш, српски узгој! У складу са тиме ћемо се бавити пре свега собом, након тога и односима са другим националним и интернационалним клубовима широм Европе и света.

Уосталом, наше личне везе и пријатељства са људима који чине те друге клубове су својеврсно богатство и јединствено животно и мултикултурално искуство јер упркос разликама које нас раздвајају, сви ми ипак имамо то нешто што нас спаја, а то је страст за ову расу, као нешто што је готово немогуће разумно објаснити.

Имамо у виду да је у питању изворно немачка раса, али ова раса је постала оно што је данас, управо миграцијом из своје матичне земље и огромним радом и трудом одгајивача, власника и такмичара на једном ширем, међународном фронту. У не толико речи – ова раса јесте немачка, али припада свима нама заједно.

Српски доберман клуб је настао из потребе да ми, овде у Србији, артикулишемо своје потребе, циљеве и намеру да и формално, као организација заузмемо место које нам припада на мапи доберманског света, уз поштовање других али пре свега сопствених интереса у оквирима и духу добрих обичаја и сарадње.

ЦИЉЕВИ

Суштински циљеви нашег клуба су како добробит расе тако и добробит сваког појединачног пса, а пре свега тога и да би све ово постиглo, желимо да се позабавимо радом на себи – подизањем квалитета узгоја као и власничког односа на виши ниво, усвајањем нечега што се популарно зове “правила игре”. “Правила игре” ће важити за сваког ко овом клубу приступи отвореног срца, у доброј намери и добровољно и тиме се наћи у друштву одговорних.
Циљеви и области деловања су:

 • да себе, своје псе и нашу земљу достојно представљамо у земљи и свету;
 • да пажљивом селекцијом јединки усталимо нешто што ће нас означити као искрене и поштене, пре свега према себи, а онда и према другима;
 • контрола узимања узорака и снимака за здравствене тестове;
 • успостављање ДНК базе сваког пса из узгоја одгајивача чланова Клуба;
 • рад са псима;
 • висококвалитетна организација клупских изложби;
 • рад на себи и стицање нових знања;
 • образовање нових љубитеља расе;
 • усавршавање и размена одгајивачких искустава.

ЗНАЊЕ

Области унапређења и образовања су нега, здравље, психологија паса, радна кинологија, као и питања која се тичу излагања.

Једна од предности организовања у клубове је размена искустава из широке и дугогодишње базе знања, која је на тај начин доступна свима. Код нас се каже да се „нико научен није родио“, али је исто тако чињеница да учење никада не престаје, докле год постоји амбиција за напредовањем.

Оно што овакав скуп искустава чини јединственом ризницом знања и вештина, је нешто што се не може пронаћи у интернет чланцима, нити некада популарним форумима.

Један од битних циљева оснивања Српског доберман клуба је управо намера али и потреба да се знање о раси и њеним посебностима, шири неспутано и безрезервно, међу члановима клуба, а путем свих доступних видова комуникације. Осећај да се у неким за вас критичним ситуацијама можете ослонити на клупског друга је једноставно непроцењив!

Клуб ће радити на томе и да као институција путем организованог метода информише своје чланове али и јавност о новим темама или сазнањима везаним за нашу расу или кинологију уопште. Начини комуникације се остварују кроз семинаре, предавања, текстове, за које је одређена посебна секција на клупској интернет презентацији.

ПРЕДНОСТИ УЧЛАЊЕЊА

Рецимо да имаш пса и да хоћеш да испратиш његову такмичарску каријеру или - нов си одгајивач који жели да уради све “по књизи” или једноставно желиш да будеш у друштву најбољих. Одлично! Добродошао! На правом си месту. Скуп предности које ти наш клуб нуди јединствен је не само на овим просторима већ и међу расама паса. Пре свега постоји извесна финансијска логика иза чланарине која, руку на срце, није најнижа али нуди највише повраћаја за уложено - но хајде да покажемо на примеру (замислите да је пун круг пуна цена, као члан клуба ви плаћате само део цене означен на графикону):

Препоручени ветеринари и лабораторије са којима наш клуб има уговор о пословно-техничкој сарадњи:

 • Ветеринарска Амбуланта Алессандра / Беогад
 • Ветеринарска ординација Радичевић / Крагујевац
 • SeqOmics Biotechnology / Mórahalom-Csongrád
 • Ветеринарска ординација ЖарВел Вет / Бечеј
 • Ветеринарска амбуланта за кућне љубимце Марло пет / Панчево
 • Ветеринарска амбуланта за кућне љубимце Божиновић / Земун

Наравно, уштеда није једино што те очекује. Код нас ћеш добити својеврсну базу знања, помоћ у саветима, образовање, размену искустава и што је најважније – бићеш у добром друштву!

Добродошли!

TOP